STALKING

By in
STALKING

 

Τo STALKING ορίζεται ως  η παρακολούθηση του ατόμου με κακόβουλη πρόθεση. Εμπεριέχει το στοιχείο της εμμονής. Η παρακολούθηση είναι επαναλαμβανόμενη, ανεπιθύμητη, εμμονική, επίμονη και προκαλεί τον τρόμο και την ανησυχία. Επιφέρει, δε, πολύ μεγάλη αλλαγή στη ζωή του θύματος. Δηλαδή, αισθάνεται συνεχώς ότι απειλείται, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος. Απειλείται, επίσης, η ιδιωτικότητά του, με αποτέλεσμα αυτό να έχει συνέπειες στην ψυχική και στη σωματική υγεία του, στα οικονομικά του αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις του. Το stalking εκδηλώνεται τόσο σε φυσικό όσο και σε διαδικτυακό επίπεδο, ενώ συχνά οι δύο αυτές κατηγορίες συνδυάζονται».

Δυστυχώς, το φαινόμενο του stalking αποκτά όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, όπως απέδειξε διεθνής μελέτη που διεξήγαγε η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, θέλοντας να τιμήσει τη δεύτερη επέτειο από τη σύσταση της Coalition Against Stalkware (σ.σ. έτσι ονομάζεται το λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός ατόμου μέσω του κινητού του, χωρίς τη συγκατάθεσή του).

 ΠΩΣ, ΟΜΩΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ;

Το αδίκημα του stalking ή αλλιώς στα Ελληνικά επίμονη παρακολούθηση, εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη με τον νόμο 4531/2018, με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Στον νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπεται η ποινικοποίηση της παρακολούθησης ή καταδίωξης που προκαλεί ανησυχία ή τρόμο. To αδίκημα του stalking τυποποιείται στο άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο εντάσσεται στο άρθρο της απειλής και απαιτείται ως στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης την πρόκληση τρόμου και ανησυχίας στο θύμα.  Μετά την τροποποίηση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας, η ενδοοικογενειακή απειλή συνιστά διακριτό αδίκημα, είναι  πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση και διώκεται αυτεπάγγελτα λόγω τέλεσής του σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

  • Απευθύνσου σε οικεία πρόσωπα και ζήτα βοήθεια. Ανέπτυξε ένα σχέδιο ασφάλειας για την επιστροφή σου στο σπίτι. Μείωσε τις πιθανότητες ο θύτης να παίρνει πληροφορίες από ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Ίσως χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι για κάποιο διάστημα και να μπλοκάρεις τον θύτη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Κράτα ημερολόγιο περιστατικών και ότι έχεις από αποδείξεις (π.χ. κλήσεις, μηνύματα, φωτογραφίες κ.τ.λ.). Είναι καλό να συμβουλευτείς ένα δικηγόρο για τη νομική διαχείριση του θέματος.
  • Κατάγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία άμεσα. Επέμεινε στην καταγραφή του περιστατικού στο αστυνομικό τμήμα και ζήτα αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων.
  • Υπόβαλε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Μετά την καταγγελία στην αστυνομία μπορείς να υποβάλεις αίτηση για ασφαλιστικά μέτρου και να ζητήσεις από το Δικαστήριο να απαγορεύσει στον θύτη να σε πλησιάζει, να σε καλεί κτλ.

Το stalking είναι μία τραυματική εμπειρία για το θύμα, με συνέπειες όχι μόνο στην ψυχική υγεία, αλλά και στην κοινωνική ζωή του.

Ενημερώσου, ζήτα βοήθεια, μην διστάσεις να καταγγείλεις το περιστατικό.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest