Στην Ελληνική έννομη τάξη το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί το ταχύτερο και το λιγότερο τραυματικό τρόπο λύσης του γάμου.
Ωστόσο, όταν δεν είναι δυνατή η συνεννόηση μεταξύ των συζύγων ή υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες τότε το διαζύγιο διετούς διάστασης προκρίνεται ως μια εναλλακτική λύση.
Συγκεκριμένα, το διαζύγιο διετούς διάστασης μπορεί να βγει με την πρωτοβουλία του ενός εν διαστάσει συζύγου και με ενέργειες μόνο ενός δικηγόρου σε αντίθεση με το συναινετικό διαζύγιο όπου απαιτούνται δυο δικηγόροι και ένας συμβολαιογράφος.
Σύμφωνα, με το άρθρο 1439 παρ.3 του Αστικού Κώδικα η διάσταση διετούς διάστασης επιτρέπει την λύση του γάμου α ανεξαρτήτως της θέλησης του άλλου συζύγου με βασική προϋπόθεση για την έκδοση αυτού του διαζυγίου η συνεχιζόμενη διάσταση μεταξύ των συζύγων για 2 συνεχόμενα χρόνια ακόμα και όταν συγκατοικούν κάτω από την ίδια στέγη.
Από την άλλη, το συναινετικό διαζύγιο απαιτεί και την συναίνεση των δύων συζύγων και σε περίπτωση που υπάρχουν τέκνα και την συμφωνία για αυτά. Ενώ τι διαζύγιο διετούς διάστασης δεν απαιτεί την συναίνεση του άλλου συζύγου ούτε την συμφωνία για τα ανήλικα τέκνα. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο όπου υπάρχει αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των συζύγων.
Εν κατακλείδι, το διαζύγιο διετούς διάστασης είναι η καλύτερη λύση στην περίπτωση όπου υπάρχει αδυναμία συνεννόησης, δεν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή/και ενυπάρχουν οικονομικά προβλήματα.