Εκμεταλλευόμενοι τρύπα στο ψηφιακό σύστημα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (επί εποχής Μηταράκη) κατάφερναν και έβγαζαν, χωρίς τα αναγκαία δικαιολογητικά και φυσικά με το αζημίωτο, άδειες διαμονής. ● Να αποκλειστούν για τα επόμενα πέντε χρόνια από τη διαδικασία νομιμοποίησής τους κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι ξόδεψαν εκατοντάδες ευρώ στους επιτήδειους.
Πάρτι με εκατομμύρια ευρώ που απομυζούσαν από απελπισμένους μετανάστες καταγγέλλεται ότι έκαναν δικηγορικές εταιρείες και δικηγόροι που, εκμεταλλευόμενοι τρύπα που παρέμεινε για σχεδόν έναν χρόνο στο ψηφιακό σύστημα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έβγαζαν άδειες διαμονής χωρίς τα αναγκαία δικαιολογητικά, με το αζημίωτο, ενώ τώρα οι μετανάστες κινδυνεύουν να αποκλειστούν για τα επόμενα πέντε χρόνια από τη διαδικασία νομιμοποίησής τους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Διεύθυνση Αδειών του υπουργείου έχει στείλει πολυσέλιδο υπόμνημα στην αρμόδια Εισαγγελία με καταγγελίες και στοιχεία σε βάρος συγκεκριμένης δικηγορικής εταιρείας, που εμφανίζεται να έχει υποβάλει τέτοιες «καταχρηστικές» αιτήσεις, ενώ ψάρευε υποψήφια θύματα διαφημίζοντας επιθετικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις υπηρεσίες της μέσω οργανισμού συμφερόντων της. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία έχει κληθεί στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ, που έχει ξεκινήσει έρευνα.
To πάρτι ξεκινά μετά την απόφαση 674588/2022 του τότε υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2022 (έναρξη ισχύος 16 Νοεμβρίου 2022 ή αργότερα για ορισμένες περιπτώσεις) που προέβλεπε ότι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών διαμονής «υποβάλλονται, εφεξής, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του υπουργείου». Για την υποβολή της αίτησης, αρκούσε η καταχώριση αριθμού κινητού τηλεφώνου και διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία επιβεβαιώνονται με την τεχνολογία OTP (One Time Password – Kωδικός μιας χρήσης, που αποστέλλεται στο κινητό και επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά). Με την υποβολή της αίτησης, ο αιτών έπαιρνε στο ιμέιλ του βεβαίωση υποβολής, η οποία χρησίμευε ως προσωρινή άδεια διαμονής μέχρι την τελική απόφαση επί του αιτήματος, δίνοντας τη δυνατότητα νόμιμης εργασίας, απόκτησης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, κοινωνικής ασφάλισης και ταξιδιού στη χώρα προέλευσης μετ’ επιστροφής.
Οι εταιρείες διαφήμιζαν επιθετικά τις υπηρεσίες τους σε μετανάστες με μηνύματα όπως τα εξής: «Η διαδικασία είναι απλή!», «Βγάλε ΑΦΜ & ΑΜΚΑ και ζήσε ελεύθερος στην Ελλάδα – Η βεβαίωση σε περιμένει», «Εργασία χωρίς χαρτιά; Χρειάζεστε ΑΜΚΑ & ΑΦΜ; Αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία και φροντίζουμε για εσάς!». Οταν οι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονταν στην εταιρεία, τους ζητούσαν να δημιουργήσουν επί τόπου νέα ηλεκτρονική διεύθυνση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία «Κωδικού μιας χρήσης», και έκαναν αιτήσεις κυρίως για κατηγορίες αδειών διαμονής που δεν απαιτούσαν παράβολο, αρμοδιότητας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, είτε για άδειες διαμονής για τους λεγόμενους ανθρωπιστικούς λόγους, αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης.
Οι τελευταίες αφορούν θύματα εμπορίας, εγκληματικών πράξεων, ενδοοικογενειακής βίας, καταχρηστικών όρων εργασίας ή παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης, δεν προϋποθέτουν προηγούμενη νόμιμη διαμονή και απαιτούν για αποδεικτικό ένα έγγραφο βεβαίωσης, δικαστικής απόφασης, εισαγγελικής αρχής ή καταγγελίας. Αλλά η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου δεν διαθέτει σύστημα ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι, απευθυνόμενοι σε αυτές τις εταιρείες να υποβάλλουν άσχετα έγγραφα, από λευκές σελίδες μέχρι σκαναρισμένες σελίδες διαβατηρίων ή και σκαναρισμένες σελίδες από κόμικς.
Επρεπε να περάσουν δέκα μήνες μέχρι να αποφασίσει το υπουργείο να διορθώσει το σύστημα και να κλείσει την πόρτα στην απάτη και στο πάρτι εκατομμυρίων. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, με την απόφαση 423840/15-9-2023 του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, οι βεβαιώσεις υποβολής δεν δίνονται αυτόματα αλλά μέσα σε 40 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης, αφού γίνει προέλεγχος των δικαιολογητικών. Ωστόσο, μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν υποβληθεί περισσότερες από 15.000 αιτήσεις διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (πριν ισχύσει η ηλεκτρονική υποβολή δεν ξεπερνούσαν τις 100 τον χρόνο), χώρια οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για άλλου τύπου άδειες διαμονής.
Αλλά η εκμετάλλευση των απελπισμένων μεταναστών συνεχίζεται. Στο τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης που ψηφίστηκε πέρσι την άνοιξη, ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί απάτη κατά την υποβολή της αίτησης, ο αιτών θα στερείται για πέντε χρόνια τη δυνατότητα να υποβάλει νέα αίτηση για άδεια διαμονής. Ο ίδιος αποκλεισμός θα ισχύσει και για όσους θελήσουν να ζητήσουν άδεια διαμονής βάσει του πρόσφατου νόμου 5078/2023 για τη νομιμοποίηση μεταναστών με σύμβαση εργασίας.
Για να μην αποκλειστούν για πέντε χρόνια από τη νομιμοποίηση, δεκάδες μετανάστες σπεύδουν, μέσω του ίδιου οργανισμού συμφερόντων της καταγγελλόμενης δικηγορικής εταιρείας, να υποβάλουν αιτήσεις παραίτησης από την καταχρηστική αίτηση που είχαν υποβάλει για άδεια διαμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αιτήσεις παραίτησης χρεώνονται από την εταιρεία με το ποσό των 150 ευρώ, ενώ το αρχικό καταχρηστικό αίτημα είχε χρεωθεί από την εταιρεία συχνά με ποσά που αγγίζουν τα 500 ευρώ.
Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα πληρώσουν το μάρμαρο με τον αποκλεισμό τους από τη νομιμοποίηση για πέντε χρόνια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι ξόδεψαν εκατοντάδες ευρώ σε επιτήδειους που τους υπόσχονταν εύκολη νομιμοποίηση, βασισμένοι στη δυνατότητα που παρείχε το ίδιο το υπουργείο.
Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει την BCLA
Τη δικηγορική εταιρεία BCLA καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ ότι μέσω του «Οργανισμού Υποστήριξης Μεταναστών» εκμεταλλεύτηκε πιθανόν χιλιάδες μετανάστες και «τους παρείχε νομιμοποιητικά έγγραφα εξαπατώντας και αυτούς και τα κενά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας». «Στα χέρια μας υπάρχουν έγγραφα που πιστοποιούν ότι η εταιρεία αυτή κατέθετε καταχρηστικά αιτήματα για άδειες διαμονής, παραπληροφορώντας τους μετανάστες για τα δικαιώματά τους, εκθέτοντάς τους έτσι σε μια σειρά κινδύνους και ποινικές διώξεις και καταλήγοντας με αυτόν τον τρόπο να τους αφαιρέσει οποιοδήποτε δικαίωμα για νομιμοποίησή τους», σημειώνει.
Καταγγέλλει μάλιστα την εταιρεία ότι έστειλε εξώδικο στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μπροστά στα γραφεία της εταιρείας, για αναρτήσεις της που υπόσχονταν σε εργοδότες: «Η λύση στο μισθολογικό κόστος: Μετανάστες εργαζόμενοι… Αν θέλετε να προσλάβετε “φτηνά εργατικά χέρια”, τότε η λύση είναι εδώ».
Ο κ. Ασλάμ είχε ανεβάσει κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας του Συνδικάτου στις 20 Ιανουαρίου βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, η BCLA με το εξώδικό της του ζητά να το κατεβάσει. Σύμφωνα με τη μετάφραση που δημοσιοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ, η οποία μετά το εξώδικο ανάρτησε και εκείνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο, ο κ. Ασλάμ προειδοποιεί τους Πακιστανούς εργάτες ότι η εταιρεία «εξαπάτησε μετανάστες εργάτες, λέγοντας τους ότι μπορούν να φτιαχτούν τα νόμιμα χαρτιά τους» και ότι «έκανε συμφωνίες με άλλες εταιρείες, διαφημίζοντας φτηνούς εργάτες…», σπεύδοντας στην πραγματικότητα να διαφημίσει υπηρεσίες για εργοδότες και μετανάστες με βάση τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου που νομιμοποιεί τους μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον τρία χρόνια και διαθέτουν σύμβαση εργασίας με εργοδότη.
via:https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/423160_parti-dikigorikon-etaireion-me-tis-adeies-diamonis-metanaston