Από την Π. Ράλλη στην Κω χωρίς την επιβεβλημένη και με δικαστική απόφαση ιατρική φροντίδα

By in
Από την Π. Ράλλη στην Κω χωρίς την επιβεβλημένη και με δικαστική απόφαση ιατρική φροντίδα

Φαίνεται ότι μερικές φορές η αστυνομία αυθαιρετεί παρακάμπτοντας ακόμα και δικαστικές αποφάσεις. Ο 22χρονος ασθενής Muhammad Arslan κρατήθηκε αρχικά στην Πέτρου Ράλλη, χωρίς να γίνει δεκτό το αίτημα της συνηγόρου του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και να αφεθεί ελεύθερος λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η «Εφ.Συν.» είχε αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση (6/9/2017 «Στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη»).

Ενώ όμως επρόκειτο να εκδοθεί η δικαστική απόφαση από Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πειραιά έπειτα από αίτημα της συνηγόρου του, πρόλαβαν και τον μετέφεραν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) της Κω, κι ενώ είναι γνωστή η κατάσταση εκεί και οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

Τελικά στις 13/9/2017 εκδόθηκε η απόφαση 207/2017 του Διοικ. Πρωτοδικείου του Πειραιά που απέρριψε τις αντιρρήσεις κατά της κράτησης, πλην όμως, διατάσσει εντός 10 ημερών οι αρμόδιες αρχές να μεταφέρουν τον Arslan στην αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να καταγραφεί πλήρως το αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας, αλλά και να μεταφερθεί άμεσα, όπου και αν κρατείται, σε νοσοκομείο για να διενεργηθεί επιβεβαιωτικό test ηπατίτιδας HCV.

Επιπλέον, το δικαστήριο ζητούσε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που απαιτούνται για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του και διέτασσε την άμεση μετάβασή του σε νοσοκομείο για τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η δικηγόρος του κοινοποίησε αμέσως την απόφαση στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοζόταν η δικαστική απόφαση.

Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από ηπατίτιδα C.

Οι προσπάθειες της συνηγόρου συνεχίστηκαν προκειμένου ο ασθενής να λάβει όχι μόνο την όποια αγωγή, αλλά να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός ως προς τη Ρόδο, όπως εξάλλου συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, διότι μόνο εκεί υπάρχει ειδικός γιατρός για την πάθησή του.

Στο μεταξύ, εκτός από έντονους πόνους στην καρδιά, εμφάνισε και μια σοβαρή δερματική πάθηση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να εξεταστεί καθώς δεν υπήρχε γιατρός της ειδικότητας.

Εχει ήδη περάσει ένας μήνας από την έκδοση της απόφασης και η υγεία του χειροτερεύει.

Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορός του Βικτώρια Πλατή, «η συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτός του ότι συνιστά το ποινικό αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης (αρ.232 Α ΠΚ), που διώκεται αυτεπάγγελτα, εγείρει και αστικές ευθύνες από την πλευρά του κράτους. Ακόμα αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (αρ.1 και και αρ.3 της ΕΣΔΑ)».

Πηγή: Η εφημερίδα των Συντακτών

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest