ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Το Οικογενειακό Δίκαιο είναι ο κλάδος του Αστικού Δικαίου που αφορά στο σύνολο των νομικών κανόνων που διέπουν τις οικογενειακές σχέσεις τις σχέσεις δηλαδή που διαμορφώνονται και αναπτύσσονται στο πλαίσιο της οικογένειας.
Πρόκειται δηλαδή για τις σχέσεις μεταξύ των συζύγων, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνων.
Ωστόσο, κανόνες του Οικογενειακού δικαίου αναφέρονται και στην ευρύτερη έννοια της οικογένειας. Αυτό συμβαίνει με τις διατάξεις που αναφέρονται στη διατροφή, την επιτροπεία ή τη δικαστική συμπαράσταση.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένα ζευγάρι αποζητά την έκδοση διαζυγίου με αντιδικία όταν διαφωνούν σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως είναι το θέμα της επιμέλειας ή το θέμα της διατροφής των ανηλίκων τέκνων, εφόσον υπάρχουν, αλλά και λόγω διαφωνίας στην έκδοση του διαζυγίου αυτή καθεαυτή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ασυμφωνίας των συζύγων, ο νομοθέτης θέσπισε ως λόγο διαζυγίου, τον ισχυρό κλονισμό του γάμου τον οποίο έχει δικαίωμα να επικαλεστεί με την μορφή αγωγής ο ένας εκ των δύο συζύγων ενώπιον δικαστηρίου.
Ισχυρός κλονισμός σύμφωνα με το άρθρο 1439 ΑΚ είναι ο λόγος ο οποίος καθιστά την εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης αφόρητη για τον ενάγοντα.
Οι λόγοι για τους οποίους τεκμαίρεται ότι υπάρχει λόγος στο γάμο που καθιστά τη συμβίωση των συζύγων ανυπόφορη είναι: η μοιχεία, η διγαμία, η εγκατάλειψη του ενάγοντος ή επιβουλή ζωής του η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας εναντίον του ενάγοντος ή των τέκνων.
Προϋποθέσεις έκδοσης διαζυγίου κατ’ αντιδικία:
Ι. Θα πρέπει να έχει επέλθει ο ισχυρός κλονισμός του γάμου με την έννοια ότι έχει υπάρξει μεταστροφή των συναισθημάτων του ενάγοντος απέναντι στο γάμο, λόγω συγκεκριμένων γεγονότων ή περιστατικών. Ο νόμος έχει θεσπίσει ορισμένα τεκμήρια του ισχυρού κλονισμού. Τα τεκμήρια αυτά είναι: η διγαμία, η μοιχεία, η εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης, η επιβουλή της ζωής του ενάγοντος από τον εναγόμενο, η ενδοοικογενειακή βία εναντίον του ενάγοντος ή εναντίον των τέκνων.
ΙΙ. Θα πρέπει να αποδειχθεί, ότι ο ισχυρός κλονισμός αυτός επήλθε από γεγονότα που αφορούν είτε μόνο τον εναγόμενο είτε και τους δύο συζύγους.
ΙΙΙ. Θα πρέπει τα γεγονότα που επικαλείται ο ενάγων όντως να έχουν επιφέρει τον ισχυρό κλονισμό του γάμου με τρόπο που η συνέχιση της έγγαμης συμβίωσης να είναι ανυπόφορη για τον ίδιο και η αίτηση διαζυγίου να είναι επιβεβλημένη και δικαιολογημένη.
ΙV. Θα πρέπει ο κλονισμός να κατέστησε αφόρητη την εξακολούθηση της έγγαμης συμβίωσης για τουλάχιστον έναν από τους δύο συζύγους.
ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΛΟΓΩ ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ
Ένας από τους λόγους διαζυγίου, τον οποίο μπορεί να επικαλεστεί ένας εκ των συζύγων για την αυτοδίκαιη λύση του γάμου, είναι η διάσταση των συζύγων για περισσότερο από 2 χρόνια.
Το άρθρο 1439 παρ.3 ΑΚ ορίζει ότι εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να εκδοθεί, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά στο πρόσωπο του ενάγοντος και ότι η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης υπολογίζεται κατά τον χρόνο συζήτησης της αγωγής κα δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των συζύγων. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που ο γάμος μεταξύ δύο προσώπων δεν έχει λυθεί με διαζύγιο αλλά δεν υπάρχει μεταξύ τους έγγαμη συμβίωση, τότε αναφερόμαστε στην κατάσταση κατά την οποία οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση. Η κατάσταση αυτή αποτελεί αιτία διαζυγίου λόγω ισχυρού κλονισμού.
Το Δικηγορικό Γραφείο Βικτώρια Πλατή & Συνεργάτες ασχολείται με υποθέσεις έκδοσης διαζυγίου κατ’ αντιδικία. Επικοινωνήστε μαζί μας για διευκρινήσεις ή/και απορίες, έτσι ώστε να εξετάσουμε από κοινού ποια νομική οδός οφείλετε να ακολουθήσετε στην δική σας συγκεκριμένη περίπτωση.
Με τη νέα διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου που εισήγαγε ο ν.4509/2017 η αρμοδιότητα για τη λύση των γάμου μεταφέρθηκε από τα Δικαστήρια στους συμβολαιογράφους. Ειδικότερα, ο γάμος λύνεται πλέον όχι με δικαστική απόφαση, αλλά με συμβολαιογραφική πράξη.
Πλέον στο νέο άρθρο 1441 § 1 ΑΚ ορίζεται ρητά ότι η συμφωνία αυτή συνάπτεται μεταξύ των συζύγων με την παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου «για καθέναν από αυτούς» και υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνο από τους τελευταίους, εφόσον αυτοί είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η εν λόγω πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
Επίσης, στο νέο άρθρο 1441 § 2 ΑΚ προβλέπεται ότι για το συναινετικό διαζύγιο απαιτείται οι σύζυγοι να έχουν ρυθμίσει τα θέματα της επιμέλειας, της επικοινωνίας και της διατροφής των τυχόν ανήλικων παιδιών τους με έγγραφη συμφωνία, που μπορεί να περιλαμβάνεται στο έγγραφο της συμφωνίας για διάζευξη ή να γίνεται με ξεχωριστό έγγραφο. Η συζυγική συμφωνία για τα ανήλικα παιδιά έχει ορισμένη χρονική διάρκεια και ισχύει «για δύο (2) έτη τουλάχιστον».
Σε ό,τι αφορά τη λύση του γάμου, αυτή επέρχεται, κατά το άρθρο 1441 § 5, με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει καταχωριστεί η σύσταση του γάμου. Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση που ο γάμος του οποίου επιδιώκεται η λύση ήταν θρησκευτικός το άρθρο 1441§ 5 προβλέπει επιπρόσθετα την πνευματική λύση του γάμου. Πρόκειται για τη διάταξη του άρθρου 22 § 4 του N 4509/2017, που ορίζει ότι η πνευματική λύση παραγγέλλεται στη Μητρόπολη από τον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών μετά από αίτηση αυτού που έχει έννομο συμφέρον και επισυνάπτεται και αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης. Η παραγγελία απευθύνεται στη Μητρόπολη στην οποία ανήκει ο ναός όπου τελέστηκε ο γάμος και η οποία προβαίνει στην πνευματική λύση, που είναι υποχρεωτική.
Το Δικηγορικό Γραφείο Βικτώρια Πλατή & Συνεργάτες μπορεί να σας υποστηρίξει στην διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου, προκειμένου να διευκολυνθείτε κατά το δυνατό περισσότερο σε αυτό το ιδιαίτερο στάδιο της ζωής σας.
H επιμέλεια, η διατροφή και η ρύθμιση της επικοινωνίας του τέκνου με τον έτερο γονέα είναι ο λόγος για τον οποίο αντιδικούν τέως ή νυν σύζυγοι μεταξύ τους στις Δικαστικές αίθουσες. Τα παιδιά, και ειδικότερα τα ανήλικα που δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν από μόνα τους για το μέλλον τους είναι αυτά που υφίστανται σε πολλές περιπτώσεις τις σκληρότερες συνέπειες του διαζυγίου, ειδικά όταν αυτό προκύπτει μετά από αντιδικία.
Ι. Επιμέλεια
Στην περίπτωση λύσης του γάμου με συναινετικό διαζύγιο προβλέπεται ρητά από το νόμο ότι στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, μαζί με την αίτηση για τη λύση του γάμου συνυποβάλλεται υποχρεωτικά και ιδιωτικό συμφωνητικό υπογεγραμμένο από τους γονείς με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα της ανάθεσης της επιμέλειας των τέκνων, της επικοινωνίας με τους γονείς τους και της καταβολής της διατροφής τους. Δυστυχώς, όμως, αυτή η λύση δεν είναι πάντα εφικτή γιατί τα μέρη παραβιάζουν τους όρους του συμφωνητικού ή λόγω ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ τους ως προς το ζήτημα της επιμέλειας, αναγκάζοντάς τα να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη για να ρυθμιστεί το θέμα από το αρμόδιο Δικαστήριο. Σε περίπτωση διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως ή διαζυγίου, αρμόδιο να ρυθμίσει το θέμα της ανάθεσης της επιμέλειας είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο για τη λήψη σχετικής απόφασης πρέπει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων χωρίς να προβαίνει σε διακρίσεις εξαιτίας του φύλου, της κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας και με πρωταρχικό κριτήριο το συμφέρον του τέκνου.
ΙΙ. Επικοινωνία
Το δικαίωμα της επικοινωνίας συνδέεται με το πρόσωπο του φορέα του αυστηρώς. Επίσης είναι ανεπίδεκτο παραιτήσεως ή μεταβιβάσεως σε τρίτο πρόσωπο. Το περιεχόμενο του δικαιώματος επικοινωνίας περιλαμβάνει:
α. την απευθείας προσωπική επαφή με το παιδί, συνάντηση, συνομιλία, έξοδος για ψυχαγωγία και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις κ.λ.π,
β. την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, επιστολών, διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση μη δυνατής ή δύσκολης επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο ακόμη και σε περιπτώσεις περιορισμού ή αποκλεισμού του δικαιώματος αυτού δικαστικώς, ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια και δεν διαμένει με το τέκνο δικαιούται να μαθαίνει από τον άλλο γονέα πληροφορίες που αφορούν την εν γένει κατάσταση του παιδιού.
ΙΙΙ. Διατροφή