Αφησαν ελεύθερο, επιτέλους, τον νεαρό Αρσλάν

By in
Αφησαν ελεύθερο, επιτέλους, τον νεαρό Αρσλάν

Υστερα από έναν απίστευτο γολγοθά, ο νεαρός πρόσφυγας Muhammad Arslan, που συνελήφθη σε στάση λεωφορείου, μεταφέρθηκε στην Πέτρου Ράλλη όπου υπέστη, σύμφωνα με τον ίδιο και τη συνήγορό του, κακοποίηση ενώ δήλωνε ότι είναι άρρωστος και ζητούσε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, τελικά αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές της Κω όπου είχε μεταφερθεί.

Η μεταφορά του στο νησί έγινε ενώ αναμενόταν άμεσα να εκδοθεί δικαστική απόφαση επί των αντιρρήσεων κατά της κράτησης ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω της ασθένειάς του.

Τελικά η αστυνομία εφάρμοσε επιτέλους το αυτονόητο και απελευθέρωσε έναν νέο, σοβαρά άρρωστο άνθρωπο που κρατούνταν χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του, τόσο σε υπερνομοθετικό επίπεδο (ΕΣΔΑ) όσο και σε εθνικό (άρθ. 2 παρ. 1 του Συντάγματος).

Στις 13/9/2017 εκδόθηκε η απόφαση 207/2017 του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Πειραιά που απέρριψε τις αντιρρήσεις κατά της κράτησης, πλην όμως διέτασσε να μεταφερθεί άμεσα, όπου και αν κρατείται, σε νοσοκομείο για να διενεργηθεί επιβεβαιωτικό test ηπατίτιδας HCV.

Οπως επίσης ζητούσε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που απαιτούνται για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του και την άμεση μετάβασή του σε νοσοκομείο για τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης από τις αστυνομικές αρχές ουσιαστικά παραβίασε τον όρο «άμεσα» που ανέγραφε η δικαστική απόφαση (άρθ. 232Α Π.Κ.).Ενώ είναι γνωστό στις αστυνομικές αρχές της Κω ότι στο συγκεκριμένο νησί δεν υπάρχει ειδικό ιατρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, επέμεναν στην κράτηση του Αρσλάν, ενώ θα μπορούσαν να άρουν άμεσα τον γεωγραφικό περιορισμό τουλάχιστον ως προς τη Ρόδο, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την περαιτέρω καταπόνηση του ασθενούς.

Τελικά, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες έντονων προσπαθειών από τη συνήγορό του Β. Πλατή, προσπάθειες στις οποίες συνέβαλε με δημοσιεύματά της και η «Εφ.Συν.», στις 26/10/2007 ο Σ. M. Aρσλάν αφέθηκε ελεύθερος με την απόφαση άρσης κράτησης του αναπληρωτή γενικού περιφερειακού διευθυντή Δωδεκανήσου.

Αυτή η ξαφνική αλλαγή, δυστυχώς, ενδέχεται να οφείλεται και στον φόβο ο ασθενής να χάσει τη ζωή του αβοήθητος στο κρατητήριο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αλλαγή στάσης της αστυνομίας δίνει πλέον την ευκαιρία στον Αρσλάν να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία και να μπορέσει να αποκαταστήσει όσο γίνεται την κλονισμένη υγεία του.

Το να αντιλαμβάνονται, έστω και καθυστερημένα, οι αρχές ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι απλοί αριθμοί αλλά άνθρωποι είναι ένα «συγκρατημένα αισιόδοξο» μήνυμα. Καλή τύχη, Αρσλάν!

Πηγή: Η εφημερίδα των Συντακτών

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest