ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

By in
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ; ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΩΣ; ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ;

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2023: η εγγραφή των συναινετικών διαζυγίων στο αρμόδιο Ληξιαρχείο της Αλβανίας γινόταν κανονικά, εάν και υπήρχαν κωλύματα σε αρκετές περιπτώσεις, λόγου μη ύπαρξης σωστής πληροφόρησης του αρμόδιου υπαλλήλου, αλλά όταν του παρουσίαζες τον νόμο και αφού ενδιαφερόντουσαν στην Γενική Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης, στο τέλος έκαναν την εγγραφή του συναινετικού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 2023: :η Γενική Διεύθυνση Ληξιαρχείου έβγαλε Εντολή με την οποία απαγόρεψε την εγγραφή διαζυγίων που γινόντουσαν με άλλες νομικές μορφές, εκτός από αυτής της δικαστικής απόφασης (η οποία έπρεπε να γίνει η αναγνώρισή της από το Εφετείο Γενικής Δικαιοδοσίας Τιράνων).

ΜΑΙΟΣ ΤΟΥ 2024: η Γενική Διεύθυνση αναγκάστηκε να βγάλει καινούρια Οδηγία, με την οποία καθορίστηκαν επιπλέον κριτήρια για να γίνει η εγγραφή των συναινετικών διαζυγίων.

Η ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1- Για να γίνει η εγγραφή των συναινετικών διαζυγίων, χρειάζεται εκτός από την συμβολαιογραφική πράξη και ένα απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γάμου στην οποία να υπάρχει η σημείωση της εγγραφής του συναινετικού από το ληξιαρχείο της Ελλάδας.

  • Στις περιπτώσεις που υπάρχει ληξιαρχική πράξη γάμου στην οποία υπάρχει η σημείωση της εγγραφής του συναινετικού διαζυγίου από την Ελλάδα, τότε η διαδικασία καθίσταται αρκετά απλή. Θα χρειαστεί να κατατεθεί μια αίτηση στην οποία να υπάρχει η αιτιολόγηση ότι το εν λόγω διαζύγιο πληροί τις προϋποθέσεις της Οδηγίας.

2- Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, δηλαδή να προσκομιστεί απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γάμου με την εγγραφή του συναινετικού διαζυγίου γιατί ο γάμος έχει τελεστεί στην Αλβανία από δυο Αλβανούς υπηκόους.

  • Για αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, έχει αρχίσει μια καινούρια διαδικασία ενώπιον του Γενικού Εφετείου Τιράνων, μέσω της οποία θα πρέπει να γίνει αρχικά η αναγνώριση της συμβολαιογραφικής πράξης του συναινετικού και ύστερα η εγγραφή του στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.

Αυτή η διαδικασία έχει ως νομική βάση Ευρωπαϊκή Σύμβαση,  την οποία έχει επικυρώσει η Δημοκρατία της Αλβανία και η αίτηση πρέπει να είναι λεπτομερώς τεκμηριωμένη.

via: Avokat Enea Bushi

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest